Matej Komar je frizer, lastnik in kreativni direktor Mosquito Hair Lab frizerskih salonov in akademije v Ljubljane ter v Ravnah na Koroškem, ambasador kozmetike Goldwell in predstavnik slovenske alternativne modne scene. Je tudi predan mož in skrben oče.

»Frizerjem, ki si želijo osamosvojitve, svetujem: sledi svojim sanjam, nikoli ne obupaj, uživaj v življenju – čas ni pomemben!«

Z Matejem sva se prvič srečala, ko sem želela korenito spremembo pričeske – eleganten paž in svetlejši odtenek las. Iskala sem izkušenega frizerja, ki bi lahko uresničil moje želje in obenem poskrbel za »varen« prehod z dolgoletne črne na vijolično oziroma temno rdečo barvo. Po priporočilu prijateljice sem prikorakala v ljubljanski Mosquito Hair Lab in v trenutku spoznala, da to ni običajen frizerski salon, saj je zaradi uporabe naravnih materialov in številnih zelenih lončnic bolj podoben dnevni sobi, v kateri se počutiš kot doma. V prijetnem kotičku za stranke je miza, na njej pa namesto trač revij zajetna publikacija o življenju Salvadorja Dalíja. Matej me posede, da se pogovoriva o željah, mi ponudi kavo, zraven pa, v duhu prazničnega decembra, še kapljico odličnega ruma. Vrhunsko! In tako se je začel najin pogovor, v katerem ne zmanjka tematik – od umetnosti, filma, filozofije do poglobljenih vsebin s področja frizerstva.  

Kako je potekala tvoja rast?

Ko danes pri štiridesetih letih gledam nazaj in ugotavljam, da je za mano 25 let dela v frizerskem poklicu, se zavedam, da sem imel veliko srečo. V frizerski svet sem vstopil na začetku novega tisočletja in ujel pravi čas, ki ga ne moreš izbrati sam, ampak ti je lahko samo namenjen. V poznih najstniških letih sem se znašel v samem centru sveta, v milenijskem Londonu, kjer se je mešala vsa kultura, umetnost, moda, arhitektura, glasba … Glava je bila kmalu premajhna, da bi lahko racionalno razvrstila vse videno, čuteno v zavesti in podzavesti, tega norega vrtiljaka. London je bil namreč prestolnica alter scene, a od zadaj, v megli, se je že dvigal Berlin … Kakor koli, štiri leta sem delal kot študent stilist oziroma top stilist v frizerski instituciji Vidal Sassoon. V tem času sem v iskanju samega sebe in identitete, da bi postala stabilna, doživel veliko vzponov in padcev. To ni obrodilo sadov, alternativa je pač taka, da te idealizem in utopija vedno znova razočarata, še bolj, če vanju zares verjameš.

Celoten intervju si lahko preberete v e-reviji Beauty Forum (tukaj). Stran 42.