Pričakovala sem vrvež, drenjanje in glasno dogajanje. Kar človek pač pričakuje od vznemirjene mladine. A presenetilo me je umirjeno dogajanje, zbrani dijaki med delom, tihi nasmeški in pozdravi ter prijetna glasba, ki me je popeljala v drug čas in ujela rdečo nit, ki so jo dijaki, mentorji in organizatorji tekmovanja tako dobro prikazali na vseh ravneh – čas gradov, plesov v grajskih dvoranah, vitezov in dvornih dam. 4. državno tekmovanje srednjih in višjih kozmetičnih šol z naslovom Z znanjem do lepote, ki so ga organizirali na Srednji zdravstveni šoli Celje v soboto, 1. 4. 2017, nas je popeljalo v čas Barbare Celjske in dvornih dam 18. stoletja.

Na tekmovanju je sodelovalo 7 šol in 176 tekmovalcev in modelov. V učilnicah, kjer so potekala tekmovanja in priprave dijakov in študentov, so bodoči mojstri umirjeno pripravljali svoje modele. Tako so morali pokazati svoje spretnosti na področju naravne manikire, permanentnega lakiranja in ličenja 18. stoletja. Posebno zanimivi kategoriji pa sta bili Nail art škatlica na temo Sprehod po grajskih dvoranah, kjer so dijaki in študentje izrazili vso svojo kreativnost in vzbudili nemalo občudovanja s svojimi “mini kreacijami” na nohtih, ter kategorija celostne podobe na temo Dvorne dame iz 18. stoletja. Tukaj so delali v skupinah in pripravili celotno podobe dvorne dame – od prve zamisli in skice, do izdelave čudovite obleke, frizure, ličenja, poslikave telesa in nohtne kreacije.

 

Tekmovanje poteka tako, da so kreacije označene s kodami, ocenjevalci manikir so zakriti kot na volišču in delo ocenijo skozi luknjo v steni na podlagi dela/prikazane manikire in šifre, da je ocenjevanje resnično objektivno.

 

Talent in zagnanost dijakov in študentov, vizija in kreativnost teh mladih ljudi so je zelo presenetili. Pohvalno je tudi delo njihovih mentorjev, ki jih usmerjajo, vodijo, jim pomagajo, da skupaj ustvarijo tekmovanje, ki je s svojim kulturnim prispevkom pravi umetniški dogodek, na katerega so lahko vsi udeleženci ponosni.

Zmagovalci so zame vsi, ki v delo vložijo toliko truda in elana, a ker gre za državn tekmovanje, so najboljše okronali na končni podelitvi priznanj. Tukaj si oglejte najboljše slovenske dijake in dijakinje oziroma študente in študentke srednjih in višjih kozmetičnih šol, zmagovalce posameznih kategorij. Iskrene čestitke vsem udeleženim tekmovalkam in tekmovalcem, Srednji zdravstveni šoli Celje pa čestitke za odlično izpeljavo državnega tekmovanja in iskrena zahvala za povabilo in prijazen sprejem na prireditvi.

 

Špela Malgaj,

uredništvo Beauty Forum Slovenija

Fotografije: Foto Rojnik in ŠM.