Ultravijolična (UV) svetloba se deli na tri glavne skupine: UVA, UVB in UVC. Posamezna skupina obsega širok razpon UV valovnih dolžin (valovna dolžina predstavlja stopnjo energije; krajše dolžine imajo višjo energijo), vse pa najdemo tudi v sončni svetlobi.

UV svetloba za strjevanje permanentnih lakov in gelov

Le majhen del razpona v sončni svetlobi je primeren in uporaben pri strjevanju umetnih mas. Svetloba ima dve komponenti: svetilnost in valovno dolžino, ki ustvari odtenke barvnega spektra. UV lučke imajo običajno eno izmed dveh valovih dolžin: 365 nanometrov – za strjevanje klasičnih gelov, in 405 nanometrov – za strjevanje permanentnih lakov in novejših LED/UV gelov.

UV lučke oddajajo določeno stopnjo svetilnosti, ki jo s tujko imenujemo »UV iluminance«, vendar se ta od lučke do lučke razlikuje. Do tega prihaja zato, ker v industriji ne obstaja univerzalni standard glede stopnje svetilnosti. Stopnja UV svetilnosti je odvisna od tega, katere generacije je lučka, koliko so žarnice oddaljene od nohtov (intenzivnost se z razdaljo manjša) ter kakovostjo odsevnih površin znotraj lučke.

Nenevarna svetloba

Umetne mase, s katerimi oblikujemo nohte, so sestavljene iz snovi, ki se strjujejo oziroma polimerizirajo z uporabo relativno nizke stopnje UVA svetlobe. Ta vrsta svetlobe vsebuje 85 različnih valovnih dolžin, a nekatere ne vplivajo na proces polimerizacije.

Te dolžine imajo najnižjo stopnjo energije v širokem spektru UV svetlobe. Zato jih tudi ne štejemo v kategorijo svetlobe, ki bi koži škodovala, še posebej kratkotrajna občasna izpostavljenost, ki smo je deležni v salonu.

Žarnice, ki se uporabljajo v tradicionalnih UV-lučkah, imenujemo »fluorescentne cevi«, medtem ko so žarnice v LED lučkah »Light Emitting Diodes« (skrajšano LED) oziroma diode, obojne pa oddajajo UV svetlobo. Diode oddajajo intenzivnejšo UVA svetlobo in je zato čas strjevanja znatno krajši kot pri fluorescentnih žarnicah.

Lahko z vsako lučko strdimo material?

Od sestavin, ki so vgrajene v proizvod in jih imenujemo »fotoiniciatorji«, je odvisno, katere valovne dolžine UVA svetlobe so potrebne za polimerizacijo materiala. To se lahko med izdelki različnih proizvajalcev zelo razlikuje.

Če UV lučka nima žarnic, ki oddajajo določeno vrsto valovne dolžine UVA svetlobe potrebne za polimerizacijo določenega materiala, pride do pomanjkljive oziroma preslabe polimerizacije ali pretiranega strjevanja in krčenja materiala ali se morda material celo sploh ne strjuje.

Če na primer UV lučka ne oddaja pravilne valovne dolžine in dovolj intenzivne UV svetlobe, potrebne za polimerizacijo materiala, bo umetna masa premalo strjena, česar sicer na oko ne moremo videti, niti čutiti na otip. Lahko pa to vpliva obstojnost in obnašanje materiala.

Omeniti moramo, da se sloji nanesenega materiala tudi pri nepopolni polimerizaciji do določene mere strdijo, a postopek polimerizacije se v tem primeru ne zaključi popolnoma. Nestrjene molekule lahko prehajajo v tkivo ob nohtu in povzročijo alergijske reakcije.

Druga skrajnost je pretirano strjevanje, ki povzroči izrazito krčenje materiala. Tako lahko pride do povišane temperature na površini naravnega nohta, kar stranka občuti kot pekoč občutek, kar pa lahko pusti dolgotrajne poškodbe v občutljivem tkivu v nohtni posteljici.

POMEMBNO!

Za pravilno strjevanje umetne mase moramo material izpostaviti točno določenemu razponu UV svetlobe v pravi stopnji intenzivnosti in ustreznem časovnem razponu. Pri tem je nujno upoštevati sestavine proizvoda in lastnosti lučke, s katero ga strjujemo. Univerzalne lučke, ki bi pravilno strjevale vse proizvode na trgu, ne obstajajo. Tudi proizvodi, ki se lahko pravilno strdijo pod katero koli lučko na trgu, ne obstajajo.

Kemiki svetujejo, da se vedno uporabi gel in UV lučko istega proizvajalca oziroma tisto lučko, ki jo priporoča proizvajalec gela. Če tega ne upoštevamo, je lahko obstojnost nohtov znatno zmanjšana. V nekaterih primerih se med strjevanjem občuti neprijeten in pekoč občutek na nohtni posteljici, poveča se tudi nevarnost razvoja alergij.

Pri razvijanju novih gelov so kemiki vedno pozorni na to, da ustvarijo gel, ki je kompatibilen z UV lučko proizvajalca. Izvedejo se številni testi, da se prepričajo glede pravilnega strjevanja materiala. Izmeri se tudi količina eksotermične toplote, ki se ustvari med postopkom strjevanja. Po potrebi se lahko zmanjša količina fotoiniciatorjev: s tem se toplota, ki se ustvari med postopkom strjevanja, zmanjša. Vendar moramo ohraniti v mislih, da takšne spremembe neposredno vplivajo na ostale lastnosti gela.

Če proizvajalec kasneje razvije novo UV lučko, mora ta oddajati enako valovno dolžino in stopnjo svetilnosti, kot predhodna lučka. V kolikor je ena od teh komponent spremenjena, se mora ustvariti nova formula za gele in permanentne lake.

Samo pomislite na stroške in čas, ki je potreben za testiranje vseh gelov in permanentnih lakov! Iz tega razloga imajo resne in kakovostne znamke običajno le eno vrsto UV lučk.

Število vatov ne pomeni moči UV svetlobe

Število vatov pogosto zmotno povezujejo z močjo UV svetlobe, ki jo lučka oddaja. Število vatov pomeni količino električne energije potrebne za delovanje lučke. Zato lahko različne UV lučke z enakim številom vatov strdijo material do različnih stopenj, povzročijo torej ali prešibko ali pretirano strjevanje.

Povečana nevarnost razvoja alergij

Britansko združenje dermatologov (The British Association of Dermatologists) in mnogo drugih znanstvenikov se strinja glede tega, zakaj prihaja do razvoja alergij vezanih na uporabo izdelkov za nohte: z uporabo UV lučk, v katerih se material ne polimerizira povsem. Pri piljenju takšnega materiala se ustvarja prah z neposušenimi delci gela, ki zaide na kožo, lase in oblačila stranke.  Znanstveniki so mnenja, da sta nepopolno strjen material in nepremišljeno kombiniranje različnih znamk gelov, permanentnih lakov in UV lučk glavna vzroka dramatičnega porasta števila alergij v zadnjih letih. Oseba, ki razvije alergijo na izdelke za nohte, bo imela alergijo vse življenje. S tem se celo poveča občutljivost in možnost razvoja drugih alergij. Zelo zaskrbljujoče je, da imajo ljudje z alergijami oteženo možnost zdravljenja – pri zobozdravstvu in določenih vrstah transplantatov (na primer umetni kolk) so materiali izdelani iz podobnih akrilatov, kot jih najdemo v izdelkih za nohte. Uporaba takšnih terapij lahko pri osebah z alergijo sproži alergijsko reakcijo.

Mojca Janežič