Bližajo se toplejši dnevi in kaj kmalu bomo v odprtih čevljih pokazali noge. Poletje pomeni tudi gola stopala. Vsem so na očeh in tako odražajo našo skrb za njih. Če ste čez zimo pozabili na svoje noge in stopala, potem vas čaka nekaj truda, da jih boste lahko brez zadrege razkazovali.

Stopalo nosi celotno telo

Stopalo je celota, ki združuje kosti, vezi, sklepe, mišice, podkožje in kožo. Je končni del spodnjega uda in ima za človeški organizem pomembno vlogo, saj tudi nosi celotno telo. Zaradi tega mora biti statično in dovolj čvrsto, ublažiti mora vse udarce, ki nastanejo ob stiku s podlago in se ji prilagoditi ter nam omogočiti dobro hojo. Ker je stopalo stičišče človekovega telesa s podlago in prenaša celotno težo telesa na podlago, mora biti negovano in optimalne oblike. Da so stopala videti urejena, na njih ne sme biti odmrle in poroženele kože. Ne sme biti žuljev, kurjih očes in podobnih estetskih in zdravstvenih nevšečnosti. Koža mora biti mehka in negovana. Skrbeti moramo, da so nohti lepo oblikovani in enakomerne dolžine. Zaradi zaprtih čevljev lahko nastane marsikateri otiščanec ali vraščen noht. Le z redno nego stopal bomo lahko prav čas pozorni na morebitne spremembe in preprečili zdravstvene nevšečnosti.

Barve tudi na nogah

Ogromno strank se v zadnjih letih predvsem med poletjem odloči za permanentno lakiranje, saj je to postalo trend. Največkrat pa pozabijo, da je potrebna redna menjava laka tudi na nogah, sicer ne tako pogosto kot na rokah, pa vendarle. Pod permanentnim lakom lahko, če ne skrbimo za redno menjavo laka, po nekem času nastanejo spremembe, ki vodijo v okužbo. Ne smemo pozabiti, da se lakirajo samo zdravi nohti. V kolikor je že prisotna okužba, jo bo nanos permanentnega laka samo poslabšal. Velikokrat stranke tudi čez poletje nosijo zaprte čevlje, ker so športno aktivne. Čistoča stopal je bistvenega pomena, saj so čevlji velik vir glivičnih in bakterijskih okužb. Paziti morajo tudi, da nohti niso niti predolgi niti prekratki in če jih permanentno lakirajo, skrbeti za redno menjavo ter paziti, da zaradi predolgih nohtov ne nastanejo pritiski, saj slednjih pogosto ne opazijo, ker je noht prelakiran in zaprt v športni čevelj. Pride lahko do dviga nohtne plošče in včasih le-ta sploh ni viden zaradi lakiranja. Če prepozno odstranimo lak, je lahko pod njim že kakšna sprememba. Najbolj nevarno je, če te spremembe ne jemljemo resno in jo ponovno prelakiramo. To bo stanje zelo poslabšalo.

Posvetite stopalu dovolj pozornosti

Vsekakor bi se morali doma bolj posvečati nogam in imeti vse spremembe pod nadzorom. Pomembno je, da si po kopanju pregledujejo stopala, saj bodo le tako opazile vse nevšečnosti in jih pravočasno rešile. Če je težava prekomerno potenje, ga je potrebno uravnavati – dobro je, da čez dan menjamo obutev. Seveda pa tudi v toplejših dnevih ne smemo pozabiti na nego nog, saj so lepa stopala odvisna tudi od pogostosti obiskov pedikerja. V zaprtih čevljih so stopala skrita, v toplejših dnevih, ko imamo pogosteje obute odprte čevlje, pa si vsi želimo lepih nog. Zato občasno le obiščite pedikerja, četudi nimate težav. Noge, ki so redno negovane, so pogoj za bolj lahkoten korak, prav tako pa lahko z redno nego nog preprečimo marsikatero bolezen ali nepravilnost na naših stopalih.

 

ROMANA PRAPROTNIK,

medicinska pedikerka