Lepi koži lahko pomagamo tudi drugače. Zelo pomembni dejavniki so: hrana, dovolj tekočine in trden spanec. Če se želimo dobro počutiti, ne smemo pozabiti niti na redno telesno vadbo.

ZDRAVA PREHRANA JE KLJUČ DO LEPE KOŽE

Videz naše kože je kot ogledalo našega zdravja, počutja in življenjskih navad. Koža se obnovi vsakih 28 dni in to, kar jemo, močno vpliva na njen videz – tako danes kot v prihodnosti.

Lepota kože se začne od znotraj, zato sta zdrav način življenja in uravnotežena vsakodnevna prehrana pogoj za zdravo, sijočo in napeto kožo. Brez tega namreč tudi drage kreme ne bodo pomagale. Pravilna prehrana poskrbi za posebno izžarevanje, koža pa je zaradi nje videti zdrava in sveža.

»Kirurgija lahko na videz povrne leta in dramatično izboljša kožo, vendar lahko želeno podobo dosežemo tudi s pravilno prehrano. Že res, da težav skožo ni lahko odpraviti, vendar rešitev zanje pogosto tiči prav v hladilniku,« trdi Rajiv Grover, eden izmed najbolj priznanih lepotnih kirurgov iz Velike Britanije in član britanskega združenja lepotnih in plastičnih kirurgov.

 

KAJ JESTI?
Da telo ohranimo hidrirano, je potrebno spiti minimalno 3 dcl tekočine dnevno na 10 kg telesne teže.


Suha koža

Vlaga mora priti v telo tako od zunaj kot od znotraj, zato je potrebno spiti velike količine vode ter jesti hrano bogato z B vitaminom (rjavi riž, polnozrnata prehrana) in zdrave maščobe.


Akne

Potrebno je zaužiti velike količine vitaminov in cinka – vsebujejo jih zelenolistnata zelenjava, semena, oreščki, stročnice, ribe, jajca, polnozrnate žitarice.


Znaki staranja

Prezgodnje gubice so pogosto posledica opuščanja maščob v prehrani. Hrano je zato potrebno obogatiti z omega 3 maščobnimi kislinami in antioksidanti: olivno olje, morska hrana, oreščki …

 

4 elementi prehrane, ki ne smejo manjkati v vaši vsakodnevni prehrani:

  1. Prosti radikali in antioksidanti
  2. Vitamini
  3. Esencialne maščobne kisline
  4. Brez tekočine ne bo šlo

 

Celoten članek: BEAUTY FORUM 2 / 2016, str. 46.