Ko nas iz bele zimske pravljice zbudijo prvi spomladanski dnevi, se vsi z veseljem nastavimo prijetnim, toplim sončnim žarkom. Ni in ni nam dovolj sonca, ne glede na to, kolikor ga imamo na voljo. Takšen je tudi smilj, ki s svojimi intenzivno rumenimi cvetovi že po barvi spominja na sonce, z mamljivim vonjem pa v nas ustvarja prijetne spomine.

Zelišče pravilno imenujemo laški smilj, latinsko se imenuje Helichrysum italicum. Njegovi cvetovi imajo značilno rumeno barvo (helios pomeni sonce, chrysos pomeni zlato) in je že od pradavnine simbol za brezčasnost in neminljivost. Raste v grmičkih svetlo zelene do srebrnkaste barve in ima izrazito  rumene sončne cvetove v klobučkastih socvetjih, ki cvetijo od junija do avgusta. Rastlina ima eno najmočnejših koncentracij hlapljivih olj, zato ob poletni vročini že na daleč začutimo njen značilen vonj po Sredozemlju.

Rastlina ljubi veliko sonca in malo vode

Laški smilj je značilna sredozemska rastlina, ki ljubi toploto, sonce in tla, v katerih se voda ne zadržuje. Zato jo bomo v naravi videli, kako raste iz drobne razpoke v večjem kosu kamna ali v peščenih in močno odcednih tleh. Glede tal je zelo nezahtevna rastlina. Pomembna sta sonce in toplota, česar pa v priobalnem delu jadranske obale ne manjka.

Posušene rastline ohranijo barvo in so zato primerne za okras. Listi so odlična začimba za jedi, kot so rižote, omake, juhe, solate, pa tudi razne zelenjavne, ribje in mesne jedi. Zaradi izjemnih lastnosti in koristi smilja je najbolj cenjena uporaba eteričnega olja, ki ga uporabljajo v zdravstvu in kozmetiki. Nabiralcev, ki na različne načine tudi uničujejo rastlinje (ruvanje korenin, nepravilno rezanje ipd.), je vse več in prepogosto nabiranje te rastline je vodilo v njeno delno zaščito.

Za pridobivanje eteričnega olja laškega smilja je treba rastlino pravilno požeti. Uporabni deli so cvetovi in zeleni deli rastline. S posebnimi srpi odrežejo zeleni del in cvetove ter jih shranijo v posebne  vreče, ki deloma prepuščajo zrak, da rastlina ne zgnije. Kakovost eteričnega olja je odvisna od načina nabiranja rastline, predvsem pa je pomembno, da je bila rastlina nabrana ob pravem času in da se požeti deli destilirajo  čim prej, po možnosti prej kot v 24 urah, saj je eterično olje v rastlini zelo hlapljivo. Iz 400 kilogramov laškega smilja proizvedejo okoli 3 decilitre eteričnega olja in od 20 do 40 litrov kakovostnega smiljevega hidrolata.

Rastlina za večno mladost

Že stari Grki so smilj poimenovali »večno mlad«, saj so očitno dobro poznali njegovo posebno lastnost ohranjanja mlade kože. V nekaterih jezikih še danes ohranja ta sloves kot »immortelle« v francoščini ali »everlasting« v angleščini. Le kdo si ne želi nesmrtnosti ali vsaj navidezno upočasnjenega staranja?

Eterično olje smilja poživlja in obnavlja kožo, zato so kreme s smiljem zelo iskane. Primerne so tudi za občutljivo kožo. Pripomorejo k zmanjševanju starostnih gub, uravnavajo pigment kože  in zaradi velike vsebnosti vitamina E prispevajo k regeneraciji kože.   Poleg tega smilj :

  • deluje antiseptično in čisti kožo,
  • deluje proti prostim radikalom, ki so proizvod kemične reakcije v našem organizmu, in povzročajo, da je naš organizem nestabilen in ga dodatno poškodujejo,
  • pospešuje proizvodnjo kolagena,
  • pospešuje pozitivne spremembe  v tkivu kože,
  • izboljšuje mikrocirkulacijo in s tem detoksifikacijo  kože.

Eterično olje laškega smilja je tudi odlično sredstvo proti modricam oziroma za odpravljanje hematomov, pri celjenju ran  po operacijah, ker zmanjšuje brazgotine, pomaga pa tudi pri  nezaželenih strijah. Učinkuje protivnetno, zmanjšuje otekline in pomaga pri zastajanju vode v telesu. Nahaja se v mazilih ali balzamih v kombinaciji s sivko, ognjičem ali mirto, ki jo imenujejo tudi čarobna rastlina Sredozemlja. Pred iznajdbo destilacije so cvetove laškega smilja namakali v olivnem olju. Tako so proizvedli macerat, ki ga danes precej uporabljajo v aromaterapiji.  Njegov vonj uravnava pretok subtilnih energij in odpravlja depresijo, greje in sprošča naša čustva. Zato naj bo smilj naš redni spremljevalec skozi vse leto.

Ali veste, da smilj lahko uspeva tudi pri vas doma?  Ob obali bo preživel zimo tudi zunaj, v  celinskem delu Slovenije pa bo uspeval v posodah v notranjih prostorih. Spomladi ga preselimo spet ven na sončno mesto. Zemlja naj bo »siromašna«, peščena in dobro odcedna, potrebuje veliko sonca in poletne toplote ter odlično prenaša sušo.

Vonj smilja nas spominja na morje, na nežne večere ob obali in se ga moramo navaditi. Ko ga enkrat zaznamo, je nekaj najlepšega, kar  nam polepša dan, ogreje srce in nas napolni s pozitivno  energijo sonca.