Eden od pomembnih znakov staranja obraza, dekolteja, vratu in hrbtišč rok je izguba podkožnega volumna, kar postaja z leti vedno bolj opazno. Hkrati s tem pojavom se pri staranju na koži pojavijo drobne žilice in motnje pigmentacije, drobne ter bolj globoke gube, ki so posledica izgube podkožnega volumna maščobnega tkiva in tanjšanja kože. Zmanjšanje volumna obraza in hrbtišč rok, upadla in povešena lica, podočnjake, tanke ustnice, gube na čelu in drugje na obrazu, prsnem košu ter zmanjšanje vlažnosti kože  lahko učinkovito popravimo in odpravljamo s polnili iz hialuronske kisline. A ker gre za poseg v naš največji organ – kožo, ne nasedajte neizkušenim in cenejšim izvajalcem posegov. Pomlajevanje kože s hialuronsko kislino sodi v roke izkušenega zdravnika in mora potekati v prostorih,  ki imajo dovoljenje ministrstva za zdravje za opravljanje medicinske dejavnosti.

 Hialuronska kislina (HA) je sestavni del medceličnega prostora kože, nahaja pa se tudi v drugih strukturah telesa. Presnavljanje hialuronske kisline je zelo hitro, kar pomeni, da se s pomočjo encima hialuronidaza hitro razgradi in se nadomesti z novo, ki nastane v celicah usnjice – fibroblastih. Funkcija hialuronske kisline je zadrževanje vlage v koži in zaščita celic pred silami ob stiskanju tkiva. Ima tudi blago antioksidativno delovanje. Z leti fibroblasti tvorijo manj hialuronske kisline in druge medceličnine, zato se koža stanjša, postane suha in pojavijo se gube. Proces staranja in načina življenja ter genetski vplivi delujejo tudi na propad maščobnega tkiva, ki se na obrazu nahaja globoko pod kožo. To privede do spuščanja čela in obrvi, pojava vdrtine pod očmi – t. i. podočnjaki, upadlih senc in lic, pojava podbradka, gub na dekolteju in sprememb hrbtišč rok, kjer se pojavijo vidne vene, tetive mišic in drobno nagubana koža.

Široka ponudba

Hialuronska kislina se je v zadnjih dveh desetletjih uveljavila kot varno polnilo za nadomeščanje volumna, glajenje gub in vlaženje kože. Na svetovnem tržišču se nahaja več sto proizvajalcev polnil iz hialuronske kisline, ki se razlikujejo po izvoru, koncentraciji, velikosti molekule kisline, vrsti prečne vezave med verigami molekul in po včasih dodanem anestetiku. Vsak proizvajalec ima več polnil iz HA, ki so glede na svoje lastnosti primerna bodisi za globoke ali zmerne gube v okolici ust, obnavljanje volumna obraza, pomlajevanje občutljivega predela pod očmi, obnavljanje ali povečanje volumna ustnic in obnavljanja volumna hrbtiščih rok.

Včasih živali, danes pridobivanje s pomočjo bakterij

Hialuronsko kislino, ki jo najdemo v polnilih, v industriji pridobijo s pomočjo bakterij in je identična tisti v človeških tkivih. Za razliko od preteklih časov, ko so hialuronsko kislino pridobivali iz živalskih virov, je današnja bolj čista, brez alergenov in bolj čvrsta. Velika prednost pred polnili iz kolagena, ki so se uporabljala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja,  je, da pred uporabo ni potrebno testiranje na alergijo in da ima polnilo daljše delovanje v primerjavi  s polnili iz kolagena. Pred sintetičnimi in trajnimi polnili, ki se danes skorajda ne uporabljajo več, pa je prednost v odsotnosti zavrnitvene reakcije, ki lahko nastane po več letih in naravnem videzu po posegu.

Višja koncentracija za več učinka

Polnila z višjo koncentracijo in velikostjo molekule hialuronske kisline imajo večji učinek na glajenje globokih gub in imajo dalj časa trajajoče učinke. Dodatno na daljšo življenjsko dobo polnila, tudi do 12 mesecev ali še dlje, vplivajo dolge verige molekul HA, ki so večkrat prečno vezane s pomočjo vezalcev verig, od katerih je najpogostejši BDDE. Rečna vezava molekul naredi polnilo odporno na razgradnjo zaradi delovanja prostih radikalov in encima hialuronidaze. Monofazna polnila imajo samo prečno vezano hialuronsko kislino in ne migrirajo z mesta injiciranja. Njihov učinek je daljši od bifaznih polnil, ki imajo poleg prečno vezane še nativno hialuronsko kislino, t. j. z identično tisti, ki se nahaja v telesu. Ta se sicer po injiciranju hitro razgradi, je pa pomembna pri samem procesu vbrizgavanja, saj omogoča lažji pretok velikih delcev skozi iglo in enakomerno razporeditev v tkivu.

Poznavanje anatomije in lastnosti polnil

Praviloma pacienti povedo in pokažejo na moteče spremembe obraza, kot so npr. gube ob ustih, na čelu ali povešena lica. V veliki večini primerov bi bilo napačno injicirati samo v omenjena območja, kjer so spremembe le posledica izgube volumna na drugih mestih. Poznavanje anatomije in procesa staranja je osnova za pripravo načrta posega. Injiciranje hilauronske kisline dermatolog ali plastični kirurg opravi s pomočjo igel ali kanile. Kanilo ponavadi uporabimo tam, kjer obstaja nevarnost injiciranja v vene ali arterije, npr. na čelu. Prav tako je zelo pomembna izbira polnila s pravimi lastnostmi. Pod očmi ali v ustnice ne moremo injicirati polnila z veliko gostoto ali močno prečno vezavo ter velikimi molekulami, saj bo oteklina po posegu prevelika. V nasprotju z omenjenima predeloma to ne velja za popravljanje volumna lic in zunanjih delov obraza, kjer želimo doseči učinek močnejšega nadomeščanja volumna.

Pomlajevanje, ne spreminjaje videza

Pri izdelavi načrta injiciranja mora imeti izvajalec občutek, predvsem za upoštevanje anatomskih mej in lastnosti posameznika. Nikakor ne sme biti cilj posega spreminjanje, pač pa povrnitev stanja, ki ga dojemamo kot izboljšan, bolj mladosten videz. Pretirano napihnjene ustnice, lica ali »težek« obraz z zmanjšano mimiko nikakor niso znaki mladosti, pač pa nečesa drugega, kar nima prav nobene povezave z estetiko. Ta se v svojem bistvu nanaša na nekaj, kar privzdigne in poživlja ter je v estetski dermatologiji ali plastični kirurgiji povezano z izboljšanjem kakovosti življenja. Upoštevanje slednjega zahteva popolno znanje zdravnika o polnilih in ujemanje pričakovanj z možnostmi pri uporabnikih. Pred izvedbo je potreben temeljit pogovor s pacientom o tej temi in tudi o stranskih učinkih.

Na videz preprost postopek

Injiciranje polnil iz hialuronske kisline je ambulantni postopek, ki ne traja več kot nekaj minut. To daje vtis varnosti in enostavnosti, čemur še zdaleč ni tako. Tako kot vsak poseg v telo je tudi injiciranje hialuronske kisline povezano s pričakovanimi pojavi po postopku in z nepričakovanimi stranskimi učinki. Pričakovani pojavi po injiciranju se pojavijo takoj in izginejo v manj kot dveh tednih. V nekaterih primerih se lahko stranski učinki pojavijo tudi po tednih, mesecih po posegu. Pričakovani, z injiciranjem povezani krajši čas trajajoči pojavi, so modrice, rdečica, oteklina, bolečina, občutljivost na dotik, srbenje in izpuščaj, pri injiciranju v hrbtišča rok so to tudi težave pri delu z rokami, kar traja nekaj dni. Vsi našteti pojavi so manjšega obsega in trajajo nekaj dni. Posebno zdravljenje ni potrebno, zadostuje že hlajenje (brez ledu) z gel blazinico iz hladilnika in po potrebi prekrivanje modric s tonirano kremo.

Ko se zaplete

Redki stranski učinki injiciranja polnil s hialuronsko kislino se pojavijo bodisi zaradi individualnih lastnosti pacienta ali nepravilne tehnike injiciranje. Po posegu se lahko pojavijo izbokline ali zatrdline v koži, modrikasto prosevanje skozi kožo pri preveč povrhnjem injiciranju, lokaliziran zastoj limfnega obtoka, migracija polnila iz mesta injiciranja, okužba in pojava rane ter izcedka in alergijske reakcija. Izjemno redki stranski učinki so bili opisani v nekaj primerih na svetu so  težka alergijske reakcija na polnilo, ki potrebuje nujno medicinsko pomoč, nastanek trajnih zatrdlin na obrazu ali hrbtiščih rok, delni izpad vida ali slepota pri injiciranju v čelo z iglo, možganska kap pri injiciranju v žilo, odmrtje tkiva pri injiciranju v arterijo, poškodba kože na ustnicah.

Hitro ukrepanje

Večino vseh stranskih učinkov je mogoče preprečiti s pravilno tehniko injiciranja, ni pa mogoče predvideti tistih, ki so posledica individualnih lastnosti pacienta. Če se pojavijo, je treba takoj uporabiti encim hialuronidazo, ki nemudoma razgradi v telo vnešeno hialuronsko kislino, mesto injiciranja moramo masirati in po potrebi uporabiti vazodilatatorje. V primeru alergijskih reakcij je treba uporabiti zdravila za zdravljenje alergij, od antihistaminika pa do adrenalina v primeru anafilaktičnega šoka. Če se po več mesecih pojavijo granulomi, se ti krajši čas zdravijo z imunosupresivi.

To so medicinski posegi

V Sloveniji in v svetu je injiciranje hialuronske kisline eden od najpogostejših postopkov v estetiki medicini. Poleg plastičnih kirurgov in dermatologov ga izvajajo tudi nekateri specialisti drugih strok – otorinolaringologi, ginekologi, zobozdravniki, kardiologi in drugi. Znano je, da se tovrstni posegi pri nas poleg medicinskih ustanov izvajajo tudi izven prostorov, ki imajo dovoljenje za opravljanje medicinske dejavnosti, kot so spa centri, kozmetični saloni in drugi ter tudi osebje brez medicinke izobrazbe. Vodilo takšnega, do pacienta neodgovornega ravnanja, je zaslužek izvajalcev in nižja cena za uporabnike na drugi strani. Vsakdo bi moral razmisliti, ali se lahko izpostavi tveganju za razliko nekaj sto evrov in se slepo prepustiti v roke izvajalcem, ki nimajo znanja ali možnosti zdravljenja stranskih učinkov.

 

Sandi Luft, dr.med., spec.dermatolog