V Monaku zbranih 10000 ljubiteljev estetike in anti-age medicine 

Estetska medicina in kirurgija se razvijata v pravo smer: skušata pomagati in dvigniti samozavest damam na intimnih predelih in jim tako posledično pomagati dvigovati samozavest pri vsakdanjem življenju, spolnosti … 

Svetovni trendi, predstavljeni in poudarjeni na 15. Kongresu estetike in anti-ageing medicine v Monacu, ki je potekal v septembru in ga vsako leto obišče več kot 10.000 udeležencev iz 120 držav, so predvsem minimalno invazivni postopki: estetski postopki s pomočjo hialuronskih polnil, laserskim zdravljenjem stresne inkontinence in ohlapne nožnice ter zdravljenje suhosti v predelu vagine. S suhostjo vagine ima težave približno 4 od 10 žensk, prav tako so pogosti tudi pojav atrofičnosti, upad elastičnosti, izguba mišičnega tonusa … 

Vsa ta stanja so sedaj postala rešljiv problem, kar je zelo pomembno v vsakodnevnem življenju žensk. 

Aplikacija hialuronske kisline je ena največjih novosti. Sam hialuron omogoča hidracijo sluznične membrane in ustvarja več volumna v velikih sramnih ustnicah in zmanjšuje oziroma mehča brazgotine v predelu presredka po porodih ter na ta način blaži neprijeten občutek in zmanjšuje neprijetne spolne odnose. 

S hialuronom lahko poudarimo tudi G točko. 

Ohlapnost nožnice danes omenja približno 70 % žensk po porodih, kar je gromozanska številka. Omenjeno težavo lahko rešimo z neinvazivnim laserskim postopkom, ki traja 10–15 min. Gre za neboleč postopek, ki ne predstavlja posebnega okrevanja. Lahko se ponovi trikrat v treh mesecih in učinek je zelo zanesljiv. Istočasno se zdravi tudi pogosta urinska inkontinenca, katera ženskam predstavlja vsakodnevni problem predvsem pri določenih fizičnih naporih in jih spravlja v zadrego. 

Male sramne ustnice lahko predstavljajo velik estetski problem tako pri mladih, kot starejših ženskah. Tudi ta težava je enostavno rešljiva z minimalnim kirurškim posegom, ki traja 20 minut v lokalni anesteziji, postopek pa se imenuje labioplastika s tako imenovano V-plasty tehniko. 

Kakorkoli, obisk v Monacu na priznanem kongresu je pokazal, da smo tudi v Medical group Fabjan v koraku s trendi in da vse te novitete lahko ponudimo tudi našim pacientkam v Sloveniji. 

Estetska ginekologija in kirurgija intimnih predelov imtaa zelo pozitiven vpliv na kvaliteto življenja, krepitve samozavesti celotne ženske populacije. 

 

MATIC FABJAN,  med., specialist plastične,  
rekonstrukcijske in estetske kirurgije