Narava nam daje toliko bogatih rešitev za naše težave, le poiskati jih moramo znati. Razveseljivo je, da se tega dejstva zaveda vse več ljudi in tako je naravna kozmetika v porastu. Iz iskanja čudežne formule v laboratoriju, smo se ponovno zatekli k naravi – rastline in zelišča so postala naš zavetnik pri iskanju mladosti in reševanju številnih težav (koža, lasje, bolezni …). Vzhajajoča zvezda pomlajevalne kozmetike je visokogorska roža planika, ki raste v zahtevnih visokogorskih razmerjih. Njeno zahtevno življenjsko ji daje trdoživost in v človeški koži spodbuja celične aktivnosti, kar daje odlične pomlajevalne učinke.

Srebrna zvezda Alp

Planika, imenovana tudi srebrna zvezda ali kraljica ledenikov, je gorska rastlina z belimi dlakavimi zvezdastimi cvetovi, najbrž ena najbolj znanih evropskih gorskih rož. Je zelnata trajnica, ki spada v družino Asteraceae. Njeno latinsko ime Leontopodium alpinumizhaja iz grških besed leon – lev, podion – šapa, alpinum – Alpe. Slovensko poimenovanje planika pa izhaja iz dejstva, da je ta roža prisotna na planinah ter drugih visokogorskih območjih. V germanskih jezikih nosi ime edelweiss, kar pomeni plemenita bela roža.

Je simbol Alp in je v več državah zaščitena roža in njeno trganje je prepovedano.  Cveti od junija pa do septembra in raste na nadmorski višini nad 1500 metrov na revnih in kamnitih tleh.

Ekstremne razmere za ekstremne rezultate

Planika vsebuje bogate spojine, ki delujejo antioksidativno in protivnetno. Te lastnosti je razvila prav zato, ker raste v ekstremnih razmerah in se bori za preživetje. Že stoletja se uporablja v tradicionalni medicini, v boju proti različnim boleznim (driska, bolečine v grlu, bronhitis …). Postaja pa vse bolj priljubljena v kozmetični industriji, saj pomirja kožo in krepi naravni zaščitni mehanizem, poleg tega pa predvsem spodbuja celično aktivnost – prav zaradi svojih anti-age lastnosti je postala pravi hit v raznih pomlajevalnih kremah in serumih. Uporablja se tako za zrelo, kot tudi za mladostno kožo.

Zreli koži povrne prožnost in zdravje, mladostno kožo pa ohranja mladost.

Več si preberite v majski številki revije Beauty Forum.