Večina nas misli, da je pedikura obvezna le, ko obujemo sandale, zato obiščemo pedikerja le poleti. Pedikura bi morala biti redna, vsakomesečna, saj nas noge nosijo celo telo.

Zakaj? S pedikuro uredimo nohte in obnohtno kožico ter odstranimo trdo kožo na podplatih; izognemo se resnejšim problemom, kot so: glivice, vraščeni nohti, kurja očesa, otiščanci, zadebeljeni nohti in odvečna trda koža na podplatih. Predvsem pa nog ne smemo zanemariti. Ni slabšega kot pri sicer urejeni ženski videti pete s poroženelo kožo in neurejenimi nohti na nogah. In verjemite, moški opazijo urejena stopala.

Potrebno je povedati, da se glivične nohte zdravi predvsem v jesenskem in zimskem času.

Škoda je denarja za zdravila proti glivicam, če nohta prej profesionalno ne sčistimo in stanjšamo. Le na ta način bo zdravilo prišlo na pravo mesto. Seveda to ne bi bilo estetsko sredi sezone sandalov, zato je najboljše, da se stranke za zdravljenje odločijo ob koncu poletne sezone. Enako je pri kremah za noge. Vsaka krema za npr. razpokane pete je efektivna samo, če jo namažemo pa negovane noge. Odstraniti moramo poroženelo kozo, saj krema drugače ne more prodreti skozi plasti zadebeljene poroženele kože. Ampak, pozor: pravilno nego nog zaupajte kozmetičarkam, saj smo zato izšolane. Večkrat naletimo na stranke, ki si skušajo doma urediti noge in največkrat si naredijo več škode kot koristi.

Pri negi obraza je podobno.

Koža je naš največji organ. Najbolj je izpostavljena koža na obrazu in rokah, saj ostale dele telesa ščitijo oblačila.

Na koži se poznajo poškodbe kože sonca, nepravilne prehrane, kajenja, neustrezne nege. Rezultat so gube, izsušena koža in pigmentni madeži. Vse to je z leti težje skriti, zato je treba začeti zgodaj. Pomembni sta obvezna jutranja in večerna rutina čiščenja in vlaženja obraza. Nujni so tudi redni mesečni ali vsaj sezonski obiski pri kozmetičarki.

V zadnjem času so aktualne kislinske nege obraza oz. uporaba kemičnih pilingov. Nege s kislinami so napredna oblika nege obraza, katere se izvaja spomladi, jeseni in pozimi. Kožo kislinski piling temeljito očisti, spodbuja sintezo kolagena, blaži znake staranja, odpravlja nepravilno pigmentacijo kože, poveča hidratacijo, normalizira izločanje lojnic, zmanjša razširjene pore ter izboljša videz kože.

Najbolj je učinkovita, če se jo izvaja v rednih ciklusih (npr. 4 do 6 ponovitev). Zakaj pa se to nego izvaja samo spomladi, jeseni in pozimi? Ker je v teh letnih časih sonce manj močno in je po negah treba obvezno imeti zaščitni faktor ter se nekaj dni izogibati direktnemu soncu, četudi ne gre za močno poletno sonce. Namig: uporaba zaščitnega faktorja na obrazu je zmeraj dobrodošla, saj ščiti pred poškodbami sonca – poleti in pozimi.

Skrbite za svoja stopala in obraz. Telo vam bo hvaležno!

Pozor – porast dela na črno v kozmetični stroki!

Za kvalitetno kozmetičnih storitev v salonu so poleg strokovnosti osebja izrednega pomena tudi dezinfekcija in sterilizacija vseh kovinskih instrumentov v točno določenih sterilizatorjih ter uporaba materialov za enkratno uporabo.

Pomemben del dela v registriranih kozmetičnih salonih je tudi uporaba pregledanih in deklariranih proizvodov s strani sanitarne inspekcije.

Pri delu na črnoneprijavljenih »domačih« salonih – sanitarna inšpekcija ne more opravljati svojega dela! Zato bodite previdni, ne poslužujte se dela na črno (neregistriranih salonov) – saj vas to lahko privede do zdravstvenih zapletov. Vaše zdravje je pomembnejše!

Irena Silic Torkar,

dipl. oec, kozmetik in lastnica kozmetičnih salonov Manipedispa v Novi Gorici in Ljubljani