Zima naj bi bila bela in tudi vesela. Sveža in sijoča koža še posebej pozimi je prav gotovo dodatek k naši samozavesti in prav neverjetno je,  koliko žensk, ki jim je narava podarila lepo polt, zelo malo skrbi za svojo nego. Ta redki dar narave  je namreč treba skrbno negovati , če hočemo ohraniti svoj lep videz.

Naše telo in tudi naša koža pozna naravni ritem. Krajši dnevi pozimi nas polenijo,  manj smo na zraku in manj smo v gibanju. Hrana na našem krožniku postane močnejša, v decembru pa običajno še obilnejša. Tudi naša koža zaradi izpostavljenosti zahteva posebno nego. Izpostavljena je mrazu zunaj in suhem zraku v ogrevani prostorih zato pozimi lojnice izločajo manj maščobe kot poleti. Te spremembe zahtevajo spremenjeno nego predvsem kože na rokah in obrazu pa tudi telesu kakšna kapljica losjona ali krepkega masla za telo pride še kako prav.

Za roke so pozimi nepogrešljive kreme za roke, ki jih skozi ostale letne čase uporabljamo bistveno manj. Roke so resnično prave izdajalke naše starosti in urejenosti in še zlasti v zimskem času zahtevajo posebno nego. Pozimi naše roke izsušujeta mraz in veter zato je najbolje, da jih negujemo kot obraz. Privoščimo jim piling ( kar tistega , ki ga uporabljamo za obraz) in masko (tudi obrazno), ki jo nanesemo na hrbtno stran roke. Pozimi si roke mažemo s kremo »non stop«. Kremo v roke vnesemo od konca prstov navzgor. Natančno si zmasiramo vsak prst posebej. Kadar jih »pozabimo« zaščititi z rokavicami postanejo rdeče in pekoče. Bogata hranljiva krema po vsakem umivanju in včasih tudi kar tako, »ker rabim« saj je občutek pekočih rdečih madežev neprijeten.  Koža na rokah je negovana, kadar je žametno mehka, napeta in rožnate barve in zato imamo radi naravne in bogate kreme za roke, ker jih naredijo ravno takšne.

Tudi koža na obrazu hoče več. Vsak tip kože se odzove na mraz drugače in prav gotovo ni tako odporne kože, ki bi se lahko nepripravljena upirala hudemu mrazu. Mraz vpliva na našo prekrvavitev , upočasni se periferna cirkulacija, posledica pa je premalo kisika v krvi, zaradi česar se pojavijo modro-rdeči madeži na nosu, ustih, rokah in ušesih. Skratka tam, kjer naše telo ni pokrito z garderobo. Mraz pa je tudi najpogostejši povzročitelj razširjenih žilic na obrazu. Najprej se pojavi rdečica in pri pogostih rdečicah, ki jih povzroča krčenje in oženje kapilar pride trenutek, ko se žilice ne skrčijo več in ostanejo trajen spomin na našo nepazljivost in »ne-nego kože«. Poleg mraza pa je velik krivec za izsušitev kože tudi veter. Koža izpostavljena vetru izgubi vlago in elastičnost. Enako tudi nagle temperaturne spremembe, ko gremo iz ogrevanih prostorov na mraz in obratno naši koži zelo škodujejo. Krema za obraz, ki me med letom ne spominja, da se moram namazati mi to pozimi »pove« vsako jutro in prosi za dvojno porcijo in dodatno podlago. Še posebej so » uboge« suhe in občutljive kože, ki jih tanka povrhnjica ne zaščiti dovolj in rabijo pomočnika v kvalitetni kremi.

Četudi imamo lepo polt si posebej pozimi na obraz in vrat zjutraj najprej nanesimo osvežilni tonik. Ko se tonik na koži posuši nanesimo na obraz hidratantno kremo. Če imamo občutek, da je koža preveč napeta, je to znak, da je sama hidratantna krema za našo kožo preblaga. V zimskem času jo lahko brez skrbi nadomestimo z mastnejšo – lahko tudi običajno nočno kremo, ki se v mrzlem jutru hitro vpije v kožo. Če je koža še posebno suha lahko uporabimo obe negovalni kremi skupaj. Najprej nanesemo mastnejšo, potem pa še hidratantno kremo.

Ob večerni negi pa kožo najprej natančno očistimo, potem pa si obraz in vrat dobro zmasiramo s  hranljivo kremo. V tem primeru bomo potrebovali malo več kreme , da naši prsti lepo drsijo. Za manjšo porabo kreme lahko uporabimo manjši trik in si damo na dlan malo oljnega izvlečka ter dodamo kremo in vse skupaj zmešamo in nežno vmasiramo v kožo na obrazu in na vratu.

Ali  veste kako poteka pravilna masaža obraza?  Vedno od spodaj navzgor in od sredine obraza proti lasišču. Okolico oči masiramo krožno s posebno kremo za oči ali Lifting serumom in sicer od zunanjega očesnega kotička proti notranjemu. Vrat masiramo od ene ušesne mečice do druge prav tako od spodaj navzgor. Nekaj kreme nanesimo tudi na dekolte in zmasiramo s krožnimi gibi.

Celotna masaža obraza naj traja vsaj pet minut. Končajmo jo tako, da podbradek, okolico ust in lica rahlo trepljamo . Rahlo stepamo dokler ne začutimo, da koža blago zažari.   Glavno pravilo pri masaži obraza je da mora biti rahla, nežna in skoraj božajoča.

Poleg obraza pozimi izdatno poskrbimo tudi za kožo na drugih delih telesa. Po vsakem prhanju jo »nahranimo« z bogatim dišečim naravnim  losjonom ali izrazito suho kožo z maslom za telo.  In tudi v zimskem času ne pozabimo na kremo proti celulitu.

Ob skrbi za kožo » od zunaj« poskrbimo za njeno nego tudi » od znotraj« . V vsakodnevni prehrani povečajmo količino sadja in zelenjave. Dan začnimo s kozarcem sveže stisnjenega sadja ali zelenjave, saj nam bosta  pozimi naše telo in koža zelo hvaležna za dodatne vitamine.