Pomlad je čas, ko okolica pozeleni, dnevi postanejo vse daljši in temperature zraka prijaznejše. To je čas, ki nas kliče v naravo, k večji telesni aktivnosti in razmišljanju kaj lahko naredimo zase. Tako kot je samoumevno spomladansko čiščenje stanovanja in okolice, naj bo samoumevna tudi generalka našega telesa. Poskrbeti moramo za izsušeno kožo in lase, odvečne kilograme in prečiščevanje telesa.

Ne smemo pa pozabiti tudi na stopala in nohte, ki še niso tako izpostavljena in vidna. Breme celotnega telesa, odvečnih kilogramov in neustrezna obutev povzročijo nastanek suhe, razpokane, grobe in trde kože na podplatih in blazinicah prstov. Čevlji in nogavice preprečujejo naravno odvajanje vlage in onemogočajo zračenje preznojenih nog, kar povzroča razvoj glivic. Pretesni čevlji vodijo v nastanek otiščancev oz. kurjih očes. Pogosta težava pomladnega časa so tudi žulji ter zaradi zime ali bolezni spremenjeni nohti, ki se lahko plastijo, lomijo.  Pogoste so tudi glivične okužbe nohtov in obnohtne kože ter vnetja zaradi vraščenih ali poškodovanih nohtov.

Če želimo lepa in zdrava stopala oziroma se želimo izogniti resnim zdravstvenim zapletom, je redna nega nog nujna. Pri tem si lahko pomagam sami z uporabo ustreznih pripomočkov, kozmetičnih izdelkov in primerno vadbo. Ko je zadeva resnejša pa brez podpore profesionalne medicinske pedikure ne gre. Medicinska nega nog obsega nego in oskrbo problematičnega stopala, kar vključuje odstranjevanje trde kože, kurjih očes in otiščancev, sanacijo glivičnega nohta, korekcijo vraščenih nohtov s posebnimi vzmetnimi sponkami in korekcijo deformiranih prstov na nogah.

Posebej moramo izpostaviti glivične okužbe stopal in nohtov, saj jih mnogi ne prepoznajo. Glivična okužba ni lepotna napaka ampak bolezen, ki jo moramo čimprej zdraviti saj se prenaša in okužuje sosednja področja telesa in tudi druge ljudi.

Glivično okužbo stopal boste prepoznali po razdraženi, belkasti in suhi koži, ki se lušči. Spremljajo jo lahko rahla srbečica in oteklina. Najpogosteje jo povzročata glivici Trichophyton in Epidermophyton, ki se še posebej dobro razvijata na toplih in vlažnih predelih med prsti stopal. Okuženi noht izgubi sijaj, postane na straneh moten in rumenkast ter zadebeljen. Sčasoma začne odstopati od nohtnega ležišča, pod njegovim robom pa se nabira nohtni drobir.

Glivičnim okužbam so zlasti izpostavljeni ljudje s potnimi nogami in športniki, ki se zadržujejo v telovadnicah, na kopališčih ali si pogosto poškodujejo nohte. Poleg tega se pogosto pojavijo tudi pri sladkornih bolnikih, bolnikih z imunsko oslabelostjo (rakava obolenja, HIV), nekaterih boleznih ožilja …

ALI OBSTAJA KAKŠNA REŠITEV?

Na slovenskem trgu imamo terapevtsko kozmetiko na osnovi aktivnih kisikovih spojin, ki združuje znanja medicine, farmacije in moderne kozmetologije in je namenjena negi in tretiranju problematičnih nohtov.  Gre za komplementarnem učinek aktivnega kisika in ioniziranega srebra, ki kožo ter nohte čisti, neguje, hidrira, oksigenira in regenerira.

Pantenol kot dodatna komponenta dostavlja vlago v notranjost nohtov in globje plasti kože. Nohti postanejo bolj svetleči, trdni in manj lomljivi, koža pa bolj prožna in mehka. Poleg vlažilne funkcije pantenol deluje tudi izrazito regenerativno.

 

Dominika Tompa Majcen, mag. farm.

www.oxilver.si