Mnogi ga poznamo: ta občutek strahu, nemoči in grozo pred slepečo lučko in neznosnim zvokom vrtanja. A odlašanje obiska pri zobozdravniku vse skupaj le še poslabša. V Estetskem zobozdravstvenem centru Fabjan imamo rešitev: LASER.

Rešitev za strah pred zobozdravnikom

Največkrat se izkaže, da se ljudje bolj kot česar koli drugega bojijo bele obleke, velikokrat zaradi negativnih izkušenj iz preteklosti. Ker želimo svojim pacientkam in pacientom le najboljše, smo eni redkih zobozdravstvenih centrov pri nas, ki v svojo prakso uvajamo laserske metode, ki so prinesle pravo revolucijo v zobozdravstvu. Največja prednost, ki jo nudi uporaba laserja, je za pacienta prijaznejši in manj boleč postopek, zobozdravniki pa lahko z njim zdravimo veliko bolj natančno in kakovostno.

Zobozdravstveni posegi brez bolečin

Vsi imamo kakšno zalivko in vemo, kako poteka klasičen postopek takšnega popravila zob. Vrtanje, brušenje, polnjenje, poliranje. Vse z uporabo turbin, ki spuščajo visoke vrtajoče zvoke in neznosno bolijo, ko si utirajo pot do živcev. Prav na področju sanacije zobne gnilobe oziroma kariesa pa kot prijaznejša alternativa stopa v ospredje laser, ki »vrta« brez svedra. Narediti zalivko z navadno turbino, ki je osnovno orodje klasičnega zobozdravstva, ali z laserjem, je nekaj povsem drugega. S turbino obrusimo tudi tudi zdrav del zoba, saj moramo izdolbsti dovolj veliko odprtino, da bi se zalivka v njej ohranila. Laserski žarek, ki ga usmerimo v predel obolelega zoba, pa lahko naravnamo na natančno določeno valovno dolžino in tako odstranimo samo oboleli dela zoba, zdravega pa se sploh ne dotaknemo. To je zares ogromna pridobitev. Zobozdravniki laserje uporabljamo še za številne druge namene, na primer za kirurško zdravljenje parodontalne bolezni, beljenje zob, vse pogosteje pa tudi v implantologiji. Tudi celjenje ran je po uporabi laserja bistveno hitrejše, število obiskov pri zobozdravniku se lahko zmanjša tudi do 50 %, estetski rezultati so veliko boljši, natančnost laserske terapije pa je tudi neprimerljivo boljša od klasične metode, zato so učinki zdravljenja dolgotrajnejši. Pomembna pridobitev laserja je tudi baktericidni učinek, saj laser odstranjuje bakterije oziroma njihove produkte in s tem izboljša učinek zdravljenja oziroma prepreči nastanek skritega kariesa pod plombami.

Tudi za dlesni poskrbi laser

V estetskem zobozdravstvenega centra Fabjan v Ljubljani in Celju uporabljamo vodilni laser v svetu zobozdravstva, s katerim lahko zdravimo tako trda kot mehka tkiva, torej dlesni in ustno sluznico. Laserska odstranitev najrazličnejših neželenih izrastkov omogoča manjše krvavenje, manj travme na zdravem tkivu, manjše otekline, hitrejše celjenje in s tem krajši pooperativni čas, kar je glede na današnji način življenja zelo pomembno. Kljub temu da laserji zaenkrat le dopolnjujejo klasične metode zdravljenja, obstajajo posegi, pri katerih laser nima več alternative, na primer odstranjevanje belih madežev na sluznici v ustih, ki so jih včasih izrezovali in že pri prvem rezu je grozljivo zakrvavelo. Pri uporabi laserjev krvavitve ni, tkiva pa tudi ni potrebno šivati.

TINA FABJAN, dr. dent. med.

Estetski zobozdravstveni center Fabjan