Voda je vir življenja, vendar vse vode niso enake. Julia Brandt predstavlja različne vrste voda in nas seznanja s tem, kaj dobrega lahko voda naredi za naš organizem in za naš videz. Voda sestavlja dve tretjini človeškega telesa – delež vode v organizmih nekaterih živali in rastlin pa doseže celo 90 odstotkov. Ni čudno, da je pitje vode bistvenega pomena za naše življenje. Da v telesu ne prihaja do primanjkljaja  vode,  jo moramo piti v zadostnih količinah. Vodo potrebujemo za čiščenje telesa, da telo ostane zdravo in koža sveža.

 

Voda pa zagotavlja še veliko več: več vrst vode nas dodatno oskrbuje z dragocenimi snovmi, ki ohranjajo naše zdravje in pripomorejo k dobremu počutju. V telo je ne vnašamo le s pitjem, koži jo dodajamo tudi s kozmetičnimi izdelki ali dodatki v kopeli. Wellness centri ponujajo različne terapije, ki so povezane z vodo, zato je wellness ponudba,  ki  ne vključuje različnih vrst vode,  enostavno nekaj nepredstavljivega.

 

Različne vrste vode v wellness centrih:

  1. Zdravilna voda
  2. Slana voda
  3. Termalna voda
  4. Thalasso
  5. Granderova voda

Zdravilna voda
Zdravje, ki ga pijete – to je obljuba zdravilne vode. Prav tako kot mineralna voda, zdravilna voda izvira iz podzemnih virov, ki se obnavljajo z deževnico. Deževnica na poti v globino pronica skozi različne plasti kamnin. Ko tako teče skozi kamnine, nase veže mineralne snovi in elemente v sledovih – od lokacije pa je odvisno, kakšna je koncentracija  navedenih  snovi.  Kamnine z mnogo apnenca vodo obogatijo z bikarbonatom. Pri  kamninah  z  veliko  vsebnostjo mineralov voda  nase  veže predvsem natrij, kalcij in magnezij. Kakovost in edinstven značaj vode sta odvisna od geoloških lastnosti mesta, kjer izvira. Zdravilna voda se razlikuje od običajne mineralne vode – na nekaterih izvirih vode, tako imenovanih zdravilnih izvirih vode, vsebuje voda toliko mineralov ali pa ima takšno kombinacijo mineralnih snovi, da se ji pripisuje pozitiven učinek na zdravje. Pozitivni učinek ima predvsem vsebnost mineralnih snovi. Magnezij, kalcij, silicij in ostali minerali pozitivno vplivajo na procese presnove v telesu in pripomo- rejo k zdravemu delovanju organov.

Slana voda
Tako, kot sol v juhi razveseli naše brbončice, slana voda že tisočletja  velja  za  vsestransko  učinkovito na  področju zdravja.  Slana  voda  je  naravna  voda,  ki  ima visoko vsebnost mineralnih soli. Na področje zdravljenja in storitev wellnessa se je uvrstila preko terapij s pitjem, inhalacijami in povijanjem kože z obvezami, namočenimi v slano vodo, uporablja pa se tudi za posebne kopeli s slano vodo. Slana voda je
priznano zdravilo, katerega delovanje je podkrepljeno z raziskavami. Krepi  imunski  sistem  in  krvni obtok, pomaga pri težavah s presnovo, z vnetjem mehurja in pri boleznih dihal. Predvsem pa se uporablja pri kožnih obolenjih. Obkladki s slano vodo oz. s soljo delujejo protibakterijsko in tako zavirajo nastanek aken,  blažijo nevrodermitis in luskavico. Slana voda kožo oskrbi z mineralnimi snovmi in zagotavlja boljšo regeneracijo. Kdor pa želi v kopeli s slano vodo uživati kar tako, lahko to stori s soljo. Vsekakor se posve- tujte s specialistom ali zdraviliškim zdravnikom.
Termalna voda
Kopel  v  termalni  vodi  zagotavlja  sprostitev  in  dobro počutje. Termalna voda  tudi pozitivno vpliva na zdravje kože. Razdraženo kožo pomiri in blaži obolenji kot sta ne-vrodermitis ali luskavica. Zaradi tega tudi veliko proizvajalcev krem za nego kože in negovalnih proizvodov med sestavine dodaja termalno vodo. Vendar, termin je lahko varljiv, saj je termalna voda po prvotni definiciji samo voda, ki prodre na površje s temperaturo, višjo od 20 stopinj Celzija, kar o vsebnosti snovi v vodi ne pove ničesar. Pa vendar snovi bistveno vplivajo na učinkovanje te vrste vode na telo. Tako na primer voda, ki vsebuje žveplo, deluje protibakterijsko in pomirja  kožo.  Po  drugi  strani, povečana vsebnost ogljikovega dioksida pospeši prekrvavitev – koža je bolje preskrbljena s kisikom, je rožnata in zdrava na pogled. Naj gre za kopel ali kremo za kožo: da lahko snovi v termalni vodi na telo zdravilno učinkujejo, jih mora voda vsebovati v zadostni koncentraciji.

 

Thalasso
Večina pitne vode in vode za kopanje izvira pod zemljo. Pa vendar tudi morje  ponuja veliko. Morska voda vsebuje okoli 25 različnih mineralnih snovi in elementov v sledeh. Kar se tiče teh snovi, sta si morska voda in človeška kri zelo podobni: velik del snovi, ki jih vsebuje morska voda, je tudi v krvni plazmi. Zato je morska voda primerna za uravnavanje vsebnosti mineralov v telesu. Že stari Grki so za celjenje ran stavili na pozitiven učinek morske vode. Sčasoma se  je zdravilstvo z morsko vodo uveljavilo pod  imenom
Thalasso terapija, ki zdravi veliko število obolenj. Tako inhalacije in pitje morske vode na  primer poma- gajo pri težavah z bronhiji in bolečinah v grlu, obolenjih želodca ali črevesnega trakta. Morska voda pa je koristna tudi za kožo: zaradi visoke vsebnosti soli in mineralnih snovi se morsko vodo uporablja za zdrav- ljenje težav s kožo, kot so vnetja kože ali akne.

Granderova voda
Johann Grander, znanstvenik, ki se je ukvarjal z analizo vode, je bil zagovornik teze, da ima voda lasten imunski sistem. Napake v tem sistemu naredijo vodo nestabilno. Zaradi tega je razvil metodo, s katero je fizikalne lastnosti vode spremenil toliko, da je voda postala stabilnejša in odpornejša na klice. Te “oživljene” Granderove vode danes ne uporabljajo samo uporabniki na svojem domu, ampak tudi ponud- niki wellness  storitev –  hoteli, kopališča in spaji. Kot pravi Grander, ob uporabi te vode na primer pri prhanju ne potrebujete toliko mila. Koža bo po  uporabi  te vode mehkejša, lasje pa se bodo svetili. Kopališča lahko zaradi trajne vode uporabijo manj klora, kar je prijaznejše za kožo in oči. Takšne so vsaj navedbe proizvajalca, medtem ko znanstvenih dokazov o pozitivnih učinkih Granderove vode na zdravje ni. Obstajajo celo raziskave, kjer je izražen dvom, da se Granderova voda fizično sploh kakor koli razlikuje od običajne vode iz pipe. Kakorkoli  že, na koncu so uporabniki tisti, kiodločajo, ali oživljena voda pozitivno učinkuje na njihovo počutje ali ne.

 

Članek objavljen v Beauty Forum 1 / 2016, str. 86.